Pri la blogo kaj mi

Esperanto:

Esperanto estas kreskanta lingvo kun multe da potenco, sed kvankam ĝi floras kiam temas pri socia agado aŭ lingvaj debatoj, scienco estas tereno, kiu ne sufiĉe estas esplorata. Kiel paŝo en la ĝusta direkto, la celo de ĉi tiu blogo estas diversigi la materion, kiun la lingvo povas oferti.

En 2019 kreiĝis ankaŭ la Youtube-kanalon de Scivolemo kun memfaritaj sciencaj videoj kun unikaj skriptoj kaj tradukitaj videoj el liberaj fontoj. Ĝi estas teama laboro, farata de Karlos’, Siru, Stefan kaj mi.

Mia nomo estas Frank van Hertrooij kaj mi studas ĥemian teĥnologion en la Teĥnika Universitato de Eindhoven, kun organika/bioĥemia direkto. Mi estas ankaŭ jam dum jaroj membro de loka astronomia klubo. Tio tamen ne signifas ke mi estas sciencisto kaj eĉ se mi estus, konstruanta kritiko ĉiam estus bonvena.

Ĝuu la legadon!

Nederlands:

“Scivolemo” betekent “Nieuwsgierigheid” in het Esperanto. Dat hoop ik ook te doen met mijn blog: nieuwsgierigheid opwekken. De artikelen die ik hier publiceer geven een breed overzicht over een specifiek wetenschappelijk onderwerp. Zo zie je dat er achter veel onderwerpen meer zit dan je voorheen dacht. Op die manier hoop ik de lezer te inspireren om zelf verder op onderzoek uit te gaan.

Sinds 2019 heeft Scivolemo ook een eigen Youtube-kanaal. Hierop verschijnen wetenschapsvideo’s met unieke teksten en vertaalde video’s uit vrije bronnen. Het kanaal is een groepsinspanning en zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van Carlos, Siru en Stefan.

De taal waarin ik schrijf heet Esperanto. Het is een internationale brugtaal, die in de negentiende eeuw ontwikkeld is. Het gebruik van het Esperanto heeft ervoor gezorgd dat Scivolemo een internationaal publiek aantrekt en het heeft verschillende samenwerkingen teweeggebracht. Daarnaast is het bespreken van wetenschappelijke onderwerpen belangrijk voor het ontstaan en voortbestaan van nieuwe woorden en uitdrukkingen, wat zeker voor een wat kleinere taal van groot belang is.

Mijn naam is Frank van Hertrooij en ik studeer Scheikundige technologie aan de TU/e. Daarnaast ben ik actief bij de Jan Paagman Sterrenwacht.